REZERVARI TEREN FOTBAL

Interviu cu sensei Dan Stuparu

Stimate Domnule Dan Stuparu, cand si unde a inceput istoria Karate-ului Traditional?
Originea Karate-ului Traditional se afla cu multe sute de ani in urma, in Insulele Okinawa, unde formele locale de lupta cu mainile goale s-au impletit cu anumite forme de lupta din sud-estul Chinei. Numele specific era de OKINAWA – TE si cuprindea mai multe stiluri.
La inceputul secolului XX (prin 1920), marele maestru Gichin Funakoshi a fost invitat in Japonia sa sustina o demonstratie a acestei foarte eficiente si spectaculare arte martiale, ocazie cu care maestrul a schimbat denumirea acestei forme de lupta in Karate – Do, folosind ideograme japoneze.
In momentul in care aceasta forma de lupta s-a intalnit cu principiile zen-budismului japonez, a luat nastere arta martiala numita Karate-Do.

Suntem la a X-a editie a Cupei Romaniei la Karate Traditional … Cand a ajuns, practic, aceasta disciplina in Romania?
In 1972, a luat fiinta la Brasov, la Casa de Cultura a Studentilor, primul cerc de Karate Traditional din Romania, condus de regretatul Dorel Negrea. Eu am fost atunci unul din membrii fondatori.
De ce se spune ca inainte de ’89, acest sport se practica „in ilegalitate”? Puteti sa exemplificati?
Inainte de 1989 nu exista o federatie de specialitate. Incepand cu 1977 au aparut primele interdictii oficiale ale practicarii artelor martiale. Aceste interdictii s-au amplificat in anii 1980, prin emiterea unor ordine de la cabinetul 2 si CNEFS.
De cati ani ati descoperit dumneavoastra Karate-ul si ce varsta aveati?
Am descoperit Karate-ul Traditional de 31 de ani. Aveam pe atunci 21 de ani.
Ce inseamna pentru dumneavoastra personal acest sport?
In primul rand, trebuie sa spun ca este mai mult decat un sport. Este o arta, un mod de viata, care, dupa cum vedeti, mi-a schimbat cursul vietii, devenind pentru mine o pasiune arzatoare. Ea mi-a inraurit destinul sub toate aspectele: familie, viata, profesie.
Prin ce se deosebeste, in cateva cuvinte, Karate-ul Traditional, de alte sporturi de aparare?
Karate-ul Traditional este o arta martiala de autoaparare si conform principiilor unei asemenea arte, gabaritul adversarului este irelevant. Din aceasta cauza, in Karate-ul Traditional nu exista categorii de greutate. In al doilea rand, Karate-ul Traditional se bazeaza pe principiul todome – lovitura totala, unica, ce reprezinta un maximum psiho-fizic, o lovitura suficienta pentru a scoate din lupta un adversar sau pentru a-l descuraja. In al treilea rand, dar nu mai putin important, sunt principiile morale care se regasesc in Dojo-Kun si care, sintetizate, suna astfel: Imbunatateste-ti caracterul! Fii sincer! Fii perseverent! Respecta eticheta! Nu fi violent!
Puteti sa faceti o scurta prezentare a ierarhiei in Karate Traditional (ce inseamna titlurile de sensei, senpai, ce reprezinta un dan, cum sunt obtinute aceste distinctii)?
Titlul de sensei are intelesul de invatator, far calauzitor (shiham), cel care iti arata calea corecta. Acest titlu poate fi purtat incepand cu obtinerea centurii negre 5 DAN, atunci cand un practicant de karate traditional are un bagaj complet de cunostinte si deprinderi, necesare pentru a deveni un invatator. Aceasta presupune o practica de minim 20 de ani, timp in care trebuie sa demonstrezi si din punct de vedere moral un comportament ireprosabil in societate. In momentul in care posezi un grad intre unul si 4 DAN si esti instructor de karate traditional, porti titlul de senpai – care inseamna asistent, sau aspirant la titlul de sensei. De regula, cei care au 3 si 4 DAN sunt senior senpai. Cuvantul DAN este originar din limba japoneza si inseamna grad superior. Aceste grade oglindesc nivelul de pregatire pe calea karate-ului.
Vorbind de pregatire, cate ore de antrenament pe zi sunt necesare in Karate Traditional?
Minim o ora pe zi, zi de zi, toata viata.
Exista o anumita traditie in organizarea competitiilor de acest gen in Karate-ul Traditional?
Conform regulamentului F.R.K.T., clubul care castiga Cupa Romaniei la Karate Traditional intr-un an, are obligatia si dreptul de a organiza acest eveniment, de mare importanta pentru noi, in anul urmator. El reprezinta, de fapt, titlul de „cel mai bun club de karate traditional din Romania”, in acel an.
Cu alte cuvinte, „obligatia” de a organiza aceasta competitie reprezinta o mare onoare. Eu sunt bucuros ca aceasta sarcina ii revine lui Constantin ADASCALITEI, pentru ca el insusi reprezinta garantia unei organizari impecabile.
Ati mai organizat impreuna cu ENPI Iasi si alte competitii?
Da! Am avut ocazia sa organizez nenumarate competitii si toate s-au bucurat de un real succes.
Care este rolul unei competitii de karate traditional pentru practicantii acestui sport?
Fiecare competitie are rolul de „test” si nu de „competitie sportiva” stricto-senso. Atunci cand participi la un test (shihai) se presupune ca iti oferi toate capacitatile fizice si psihice adversarului tau, pentru ca acesta, la randul lui, sa se testeze in conditii cat mai reale. Acelasi lucru se asteapta si de la adversar. Toate acestea se intampla in conformitate cu principiile Dojo-Kun. Din aceasta cauza, in karate traditional nu exista principiul contestatiei.
Cum se situeaza scoala romaneasca de karate traditional fata de cea din alte tari?
Karate-ul traditional romanesc ramane liderul mondial in stilul Shotokan – Fudokan si ocupa un loc intre primele cinci tari in lume la celelalte stiluri de karate traditional (Shotokan, Fudokan, Goju Ryu, Shito Ryu) din peste 82 de state afiliate la ITKF (International Traditional Karate Federation).
Care este principiul din Karate Traditional care va este cel mai apropiat?
Toata viata ai de invatat de la maestrii tai, dar si de la elevii tai! Daca „a-ti cauta un maestru timp de trei ani nu este un timp pierdut”, conform unei zicale japoneze, la fel, a incerca sa inveti de la elevii tai este cea mai buna cale de a intelege principiile Dojo – Kun. Cu alte cuvinte, karate traditional incepe si se sfarseste cu modestia.
De ce ar trebui un parinte sa-si indrume copilul spre acest sport? Cum contribuie el la dezvoltarea sa?
Sper ca din raspunsurile la intrebarile anterioare sa reiasa destule motive pentru ca un parinte sa-si indemne copilul pe aceasta cale. Eu am facut-o, cu baiatul meu!
Care este urmatoarea competitie pentru care se pregatesc sportivii romani?
In luna octombrie ne vom afla in Cipru, la Campionatele Internationale de Karate Traditional ce se vor desfasura acolo. Apoi, in noiembrie, vom merge la Campionatele Europene de Karate Traditional Fudokan pentru tineret si la Balcaniada de Karate Traditional din Serbia si Muntenegru.
a consemnat Iuliana Pascanu
O S C – Marti, 11 Noiembrie 2003

Parteneri