Incepand cu 1 octombrie Chelsea Bucuresti va lanseaza o noua provocare: aducand un prieten(a) la taebo beneficiezi de un abonament gratuit. Mai mult, in abonamentul pe o luna calendaristica poti aduce de trei ori cate un invitat gratuit la cursurile noastre.
Desi imprumuta miscari din artele martiale scopul este imbunatatirea sanatatii si capacitatilor motrice si arderea caloriilor, nu lupta in sine. Tehnicile clasice din artele martiale sunt legate intre ele ca un dans, folosindu-se un fond muzical. In final rezulta un program care combina artele martiale, exercitiile aerobice si coregrafia intr-un sistem revolutionar.
Diversitatea miscarilor permite antrenarea tuturor muschilor dar si arderea unui numar de calorii mai mare decat in cazul antrenamentelor clasice de aerobic.
De ce taebo&pilates?
Taebo este o combinatie de arte martiale, box, exercitii de aerobic si dans pe un fond muzical antrenant. Este promovat de Billy Blanks ca Total Awareness Excellence Body Obedience inca din 1989, acesta ajungand la inceputul anilor „90 antrenorul personal al unor celebritati precum Paula Abdul, Carmen Electra, Brooke Shields, Wayne Gretzky, Goldie Hawn, Saquille O’Neal. Sistemul de exercitii este relativ usor si la indemana oricui doreste sa faca miscare pentru intretinere dar antrenamentele pot fi concepute si pentru slabire sau dezvoltare a calitatilor motrice. Fenomenul TAEBO, pentru ca a devenit un fenomen, are la baza lovituri de brat si picior in combinatii diverse cu elemente de fitnes si aerobic, viteza de executie si numarul de repetitii variind in functie de tipul de antrenament.
Puteti alege antrenamente pentru slabit, dezvoltarea musculaturii, intarirea tonusului muscular sau marirea rezistentei la efort. Nu in ultimul rand, aceste activitati reprezinta un mod de recreere, de relaxare activa. Dupa depasirea dificultatilor de inceput (febra musculara, vointa de a va mobiliza si de a veni la sala), acest sport va va ajuta sa va simtiti mai bine, sa aratati mai bine.
Comparativ cu alte sporturi, taebo-ul prezinta avantajul exersarii fiecarei grupe musculare in parte, acordand astfel intreaga atentie fizicului dumneavoastra. Pentru fiecare grupa musculara exista minim 3-4 tipuri de exercitii. Exercitiile specifice acestora maresc rezistenta la efort si accelereaza consumul de calorii, ajutand la reducerea stratului adipos.
Exercitiile de pilates sunt efectuate la sfarsitul fiecarui antrenament avand si rolul de a relaxa corpul dupa un efort intens precum si de a ne pregati pentru exercitiile de taichi cu care se incheie unele sedinte.
Poate fi abordat atat de femei cat si de barbati cu rezultate imediate si extraordinare in dezvoltare unei conditii fizice bune, tonifiere musculara, dezvoltare a masei musculare si reliefare a principalelor grupe musculare contribuind cu succes la obtinerea unei stari fizice si mentale extraordinare.
Ce este Pilates?
De foarte multe ori intalnim pilatesul ca un concept de exercitii rafinat care contribuie la tonifierea musculara, dezvoltarea calitatilor motrice si intretinerea unei stari generale bune cu rezultate in conturarea unui fizic de invidiat.
Nimic din ceea ce am redat mai sus nu este un neadevar.
Ceea ce foarte putini stiu este faptul ca acest concept a fost promovat de Joe went to England in 1912, where he worked as a self-defense instructor for detectives at Scotland Yard.Joseph Hubert Pilates, cetatean de origine germana care a trait intre anii 1881-1967 si care a ajuns în 1912 in Anglia , unde a lucrat ca instructor de auto-aparare pentru detectivii de la Scotland Yard.
La inceput a fost boxer apoi si-a castigat existenta din prestarile sale la circul din Londra. Acesta, avea o conditie fizica de invidiat uimind prin mobilitatea, elasticiatatea, forta si rezistenta fizica, lucruri care la acele timpuri erau calitati ce nu puteau fi trecute cu vederea usor. At the outbreak of World War I, Joe was interned as an „enemy alien” with other German nationals.
La izbucnirea primului razboi mondial, Joe a fost tratat ca marea majoritate a cetatenilor de origine germana si instalat intr-o tabara speciala. Avand foarte mult timp la dispozitie in aceasta perioada, Joe a reusit sa promoveze rafinatele sale idei şi a initiat si alti colegi de ai sai în practicarea acestui sistem de exerciţii. He rigged springs to hospital beds, enabling bedridden patients to exercise against resistance, an innovation that led to his later equipment designs.
An influenza epidemic struck England in 1918, killing thousands of people, but not a single one of Joe’s trainees died. O epidemie de gripă a lovit Anglia în 1918. Aceasta ucidea la acea vreme mii de oameni. Dintre practicantii exercitiilor promovate de Joe Pilates nu moare nici macar unul singur.This, he claimed, testified to the effectiveness of his system. Specialistii acelor vremi in materie de medicina sunt convinsi, urmare a acestui fapt, de eficienta acestui sistem de exercitii care va fi dezvoltat in timp.
After his release, Joe returned to Germany. Dupa eliberare, Joe sa intors la Germania. His exercise method gained favor in the dance community, primarily through Rudolf von Laban, who created the form of dance notation most widely used today. Metoda sa a fost foarte rapid preluata si aplicata ca metoda de pregatire la scolile de dans. Rudolf von LabanHanya Holm adopted many of Joe’s exercises for her modern dance curriculum, and they are still part of the „Holm Technique.” si Hanya Holm au adoptat multe dintre exerciţiile lui Joe. Primul a pus bazele dansului sportiv in Germania iar Hanya a dezvoltat ceea ce astazi este cunoscut ca “ Holm Tehnica” in acest domeniu. When German officials asked Joe to teach his fitness system to the army, he decided to leave Germany for good. Dezvoltarea puterii militare germane nu avea sa treaca cu vederea aceasta forma de dezvoltare fizica, Joe Pilates fiind abordat pentru a pregati tinerii recruti in acest sens. Acesta, prefera insa sa paraseasca Germania si astfel in 1926, Joe emigreaza în Statele Unite. During the voyage he met Clara, whom he later married. În timpul calatoriei spre pamantul fagaduintei o intalneste pe Clara, care-i va deveni mai tarziu sotie. Joe and Clara opened a fitness studio in New York, sharing an address with the New York City Ballet. Joe şi Clara deschid un studio care se vrea mai degraba o sala de fitness in New York, loc in care se va preda dans si balet.
Tineretea sa a fost marcata de cateva afectiuni in urma carora a fost obligat sa practice o gimnastica de intretinere si sa « inventeze » practic exercitii. Chiar el spunea ca rahitismul si afectiunile de care a suferit au fost tratate prin…gimnastica. Conceptul sau are la baza dezvoltarea musculaturii abdominale si a muschilor spatelui. Pe aceasta linie, in vederea recuperarii bolnavilor cu afectiuni diverse care sunt imobilizati la pat, dezvolta mai apoi in USA o serie de aparate de gimnastica pe scheletul de plecare a unui pat, pe care le promoveaza in cadrul spitalelor si bineinteles ca are un mare succes. Pe http://www.pilatesinsight.com/pilates-equipment/pilates-cadillac.aspx puteti vedea unele echipamente concepute de Joseph Hubert Pilates.
In 1945 Joseph Pilates publica lucrarea sa “Return to Life Through Contrology” ceea ce ar insemna “Revenirea la viata prin contrology”, care descrie folosofia exercitiilor sale intr-un numar de 34 de seturi atent descrise. Prin contrology Joe intelegea coordonarea mintii, corpului si spiritului odata cu respiratia. Practicantii de karate traditional inteleg cel mai bine acest principiu care de fapt sta la baza acestui sistem educational.
In aceasta perioada multi dintre elevii sai deschid alte centre de gimnastica de tip pilates si astfel se pun bazele unui concept in plina dezvoltare.By the early 1960s, Joe and Clara could count among their clients many New York dancers. Până la începutul anilor 1960, Joe si Clara dezvolta acest concept de asa maniera incat foarte multa lume devine adepta acestor tipuri de exercitii dar in paralel acest succes este observat si de profesionisti. In acest sens se pun bazele colaborarii in vederea pregatirii multor dansatori. Studioul lor era situat in imediata apropiere a centrului George Balanchine studied „at Joe’s,” as he called it, and also invited Pilates to instruct his young ballerinas at the New York City Ballet “New York City Ballet”. Printre clientii lor se numara nume sonore ca Martha Graham si George Balanchine.
New York Herald Tribune prezinta intr-una din aparitiile sale din 1964 un amplu material in care arata ca “din ce in ce mai multi studenti practica aceasta forma de exercitii de gimnastica combinata cu exercitii de respiratie”.
Joe Pilates a continuat sa pregateasca cliecti pana la moartea sa la varsta de 87 de ani in 1967.
In 1970 Pilatesul a fost descoperit ca si concept de catre vedetele de la Hollywood prin intermediul lui Ron Fletcher care avea un studio in Beverly Hills. Cand marile staruri au inceput sa practice acest sistem de exercitii mass media acontribuit la promovarea acestui concept fara sa vrea facand din aceasta o mare afacere. Astazi, aproximativ 10 miloane de americani practica pilates si numarul acestora este in crestere.
Scurta prezentare a exercitiilor
Asa cum aratam mai sus aceste exercitii au ca baza de plecare dezvoltarea musculaturii abdominale si a muschilor spatelui. Totodata Joe si-a dat seama in timp ca la nivelul abdomenului regasim “miezul energetic al corpului” cum el l-a denumit. Nu stiu care erau cunostintele lui in domeniul artelor martiale dar cu siguranta acest concept este similar cu cel din artele martiale. Daca consideram ca artele martiale erau o mare necunocuta la inceputul secolului putem usor deduce ca principiile promovate de Pilates prin anii 1920-1930 nu aveau la baza conostinte din acest domeniu. Zenul, artele martiale si yoga apar mult mai tarziu in cultura europena si nordamericana. In aceste sisteme ideologice, intalnim conceptul de ki (energie). Se spune ca, centrul energetic al corpului este localizat undeva in zona abdominala la o distanta de 2 degete mai jos de ombilic si in interior o adancime de un deget aratator. Noi, practicantii de arte martiale japoneze, denumim acest loc – hara tanden. Combinat cu alt punct energetic situat la nivelul capului (kami tanden) si care tine mai mult de energia mentala si nivelul de “determinare” si implicare al fiecaruia in efectuarea unui exercitiu, obtinem maximul de energie pe care corpul nostru il poate dezvolta. Dezvoltarea musculaturii abdominale si cea a spatelui combinata cu exercitii specifice de respiratie contribuie la o stare generala de sanatate buna.
Conceptul lui Pilates presupune exercitii lente de gimnastica specifica care contribuie la dezvoltarea si intretinerea musculaturii. In timp, acestea, au fost dezvoltate si perfectionate ajungandu-se la combinatii mai complexe. In acelasi timp Joe a dezvoltat o serie de aparate specifice care vor contribui la recuperarea pacientilor suferinzi sau care au avut interventii chirurgicale. Cu acestea, Joe Pilates, dezvolta o serie de seturi de exercitii specifice fiecarui caz in parte. Metoda in sine a prins contur si s-a dezvoltat in timp, ajungandu-se la ceea ce denumim astazi “fenomenul pilates”.
In cadrul sedintelor nostre de taebo folosim cateva seturi de exercitii de tipul celor promovate de Joe Pilates in vederea tonifierii si dezvoltarii musculaturii intregului corp. Totodata la sfarsitul fiecarei sedinte, in vederea revenirii corpului dupa efort, efectuam alte serii de exercitii care au la baza conceptul promovat de Joe Pilates. Acestea contribuie la dezvoltarea mobilitatii/flexibilitatii, a circulatiei sangvine castigand forta si o postura/tinuta corecta si sanatoasa.
Marele castig prin practicarea acestor exercitii nu trebuie cautat in pierderea din greutate care este un concept total nesanatos in anumite conditii. Marea majoritate dintre noi, stam cate 8-10 ore pe zi la birou, intr-o postura mai mult sau mai putin corecta, cu un telefon lipit intre umar si ureche si bineinteles cu ochii in calculator. Sedintele de pilates si taebo predate de mine, au la baza principiile din karate-ul traditional, din a carui practica (de 24 de ani) am putut desprinde cateva avantaje. Mult mai important decat scaderea in greutate ar trebui sa fie pentru noi starea generala de sanatate si educatia specifica mentinerii starii generale de sanatate in parametri normali. Am observat in timp ca aceasta, poate fi usor controlata daca avem o cultura a intretinerii corpului, a mintii si a spiritului. Celor care stau foarte mult la birou si nu numai, le recomand cu caldura, minim 2-3 sedinte de karate traditional sau taebo pe saptamana. In ambele forme regasiti si elemente de pilates. Marea majoritate a femeilor (pentru ca nu numai ele vin la sala..avem si multi barbati) cauta o sala cand kilogramele ..dau navala si nu mai pot fi controlate sau vine vara si trebuie sa mergem la mare. Acest sistem « convulsiv » de a aborda miscarea si exercitiile fizice este total nesanatos. Cultura intretinerii fizice presupune continuitate si automat un abonament la sala. Asa cum aratam si in alte materiale un putem face acasa ceea ce putem face la sala din mai multe motive. Sunt adeptul metodei individuale de lucru dupa dvd-uri sau casete numai in momentul in care din motive diverse nu putem merge la o sala. Atat in aceste sedinte individuale cat si la birou sau in in oricare alta parte cultura dvs fizica, trebuie sa aibe la baza, urmatoarele principii : alinierea in plan vertical a urechilor, umerilor si soldurilor in momentul in care stati pe scaun sau cu a calcaielor cand stati in picioare, tragerea cefei inspre inapoi si usor a barbiei inspre piept, scoaterea pieptului spre inainte si unirea omoplatilor, muschii abdominali usor incordati si trasi spre interior. Desi par lucruri usor de facut va garantez ca nu este tocmai asa. Totodata trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte foarte importante fara de care aceste « mici detalii » nu ar avea nici un efect. Corpul nostru dezvolta o cantitate de energie mai mare sau mai mica. Ceea ce este important trebuie inteles de la inceput : nebanuite sunt resursele noastre energetice. Din pacate foarte multi dintre noi nu stim sa ne folosim energia si nici nu ne chinuim sa intelegem acest fenomen. O stare generala buna presupune o stare energetica corecta ca flux. Se spune ca energia noastra este un flux care cuprinde/invaluie coloana si isi are originea in ceea ce denumeam anterior hara tanden. O pozitie incorecta a coloanei vertebrale atrage dupa sine o diminuare a intensitatii acestui flux energetic si anomalii in functiile noastre de baza. Totodata ganditi-va ca, o pozitie incorecta a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori curbata spre inainte atrage dupa sine o compresie a organelor interne care in acest caz nu pot avea un regim de lucru corect. La nivelul creierului mic, in zona cefei, usor deasupra zonei cervicale, intalnim ceea ce este denumit centrul respiratiei in termenii folositi in karate-ul traditional. Acest principiu are la baza explicatia stiintifica a localizarii nervului pneumogastric. Nervul pneumogastric sau nervul vag, este cel mai lung dintre nervii cranieni. El porneste din bulbul rahidian (parte a trunchiului cerebral) si inerveaza, prin fibrele sale voluntare, o parte a valului palatin si faringele, precum si prin fibrele sale vegetative, traheea, plamanii, esofagul, inima, ficatul si o mare parte a aparatului digestiv. Este nervul principal al partii parasimpatice a sistemului nervos vegetativ care comanda viscerele. Acest nerv, concomitent senzitiv si motor, este capabil sa elibereze acetilcolina, care provoaca o contractie a bronhiilor sau o incetinire a batailor inimii. El poate, de asemenea, sa creasca secretiile gastrice si pancreatice, poate actiona asupra veziculei biliare, poate controla variatiile vocii, poate interveni in deglutitie (el asigura in parte motricitatea faringelui si a valului palatin), in tuse, in stranut si in peristaltism (miscarile organelor cavitare, in particular cele ale intestinului). Constientul autocontrol al acestui centru al respiratiei va conduce la o postura sanatoasa si o stare generala buna in mare parte a timpului. O sa va puneti pe buna dreptate intrebarea: Cum pot controla permanent acest lucru?. Ei bine, totul tine de educatie in timp. De fiecare data cand va surprindeti in alta pozitie decat cea normala descrisa anterior, duceti barbia in piept si aliniati in plan vertical urechea cu celelalte repere date.
O foarte mare importanta o are deasemenea nivelul de determinare prin care dvs ca entitate spirituala va propuneti sa reusiti sa duceti la capat unul sau mai multe proiecte. Atentia distributiva, selectia, analiza comparativa si determinarea rapida a prioritatilor sunt elemente in reusita unui proiect fara de care suscesul are de suferit. O postura sanatoasa ca cea descrisa mai sus trebuie combinata neaparat cu alte elemente determinante cum ar fi…banala privire. Principiul de enzo no mitsuke si kan ken trebuie exersat permanent. Acesta presupune ca privirea dvs sa porneasca din fundul capului, sa aibe o vedere generala si penetranta iar in cazul in care priviti un interlocutor, privirea sa intre ca un fascicul luminos prin ochii lui, sa coboare pe trahee si abdomen pana la nivelul harei tanden, sa-l fixati ca si cum ati folosi privirea ca un carlig.
Nu de neglijat este respiratia. Aceasta poate fi de mai multe feluri in functie de intensitatea efortului. Ganditi-va ca pentru a arunca o minge de baschet la un cos aveti nevoie o forta de aproximativ de 4,95 newtoni. Acelasi efort va este necesar sa duceti de 4-5 ori un pahar cu apa la gura. Ce este important trebuie stiut ca la nivelul de efort fizic efectuat la un birou, tipul de repiratie cel mai intalnit este inspiratie si expiratie nazala. Este acest tip de respiratie cel mai indicat ?
Sfaturi
• Abordarea gresita a unor tipuri de exercitii, poate cauza dureri si chiar traume in timp, la nivelul articulatiilor. Sfat : incercati sa invatati corect executarea unor tehnici si urmati linia dinamica cea mai sanatoasa care nu supune articulatiile la eforturi solicitante in planuri gresite altele decat cele anatomice naturale. Daca tehnicile de picior din mai toate artele martiale presupun explicatii atente si executii cu timpi intermediari si predarea lor intr-o perioada mai lunga de timp, la TAEBO, foarte multi instructori – in special cei fara o pregatire specializata- evita sa dea sfaturi din nestiinta, comoditate sau pur si simplu pentru ca nu au timp. Cele mai mari probleme apar la nivelul articulatiei genunchiului si la nivelul articulatiilor coxo- femurale;
• Nefrecventarea orelor de TAEBO in mod regulat, nu are un impact negativ daca lucram in acest timp acasa. Multiple cauze pot sa ne deturneze din drumul nostru catre sala. Exista o regula in sportul de performanta conform careia o saptamana de lipsa de antrenament anuleaza practic sase luni de munca. Ei bine asa este si la TAEBO. In acelasi timp nu cred in autodidacti. Conceptul de a lucra dupa DVD-uri este bun pentru cei care au o experienta si din anumite motive nu pot merge la sala. Antrenamentul de acasa nu poate fi la fel de intens ca la sala si poate fi intrerupt din „n” motive. Deci, alegeti sa mergeti la sala. Instructorul vostru cu siguranta va sti sa traga de voi daca aveti o zi mai proasta. Daca stai acasa, inevitabil vei sfarsi pe canapeaua din living cu telecomanda in mana.
•Daca la marea majoritate dintre noi, fenomenul de refacere naturala apare spontan imediat dupa incetarea efortului, la unii subiecti s-a constat o serie de probleme la revenirea dupa efort si regenerarea unor functii/sisteme. Refacerea dirijata are rolul de completare a refacerii naturale. Acest lucru un trebuie neglijat.
• Fenomenul de febra musculara intervine atunci cand antrenamentele sunt mai putin „inteligent” conduse sau efectiv ai facut o pauza mare iar muschii „protesteaza”. Parerile sunt impartite in ceea ce priveste explicarea acestui fenomen. Sfatul meu este de a aborda usor antrenamentele cautand ca intensitatea si viteza de lucru sa fie in functie de nivelul conditiei fizice la care sunteti. Salturile bruste in ceea ce priveste volumul si intensitatea, vor conduce automat la febra musculara, fenomen dealtfel inerent. Analgezicele nu sunt o solutie.
• Va sfatuiesc sa faceti imediat dupa antrenament un dus sau o baie fierbinte. Temperatura apei utilizata in procedurile aplicate postefort trebuie sa fie mai mica decat cea a corpului. Atentie! Nu folositi apa excesiv de fierbinte dupa antrenament.
• Un masaj este binevenit.
• O pauza de 24h este recomandata. Putina miere si o lamaie intreaga, decojita bineinteles, apoi mancata ca pe un mar, nu strica. In trecut se credea ca febra musculara apare datorita acidului lactic instalat la nivelul fibrei musculare. Acesta este o substanta rezultata in urma metabolismului glucidelor pentru eliberarea de energie necesara refacerii ATP-ului. Mai nou oamenii de stiinta au descoperit ca acidul lactic este eliminat din muschii obositi in proportie de aproape 90% in maxim 1 ora si 30 de minute (cam 50% in primele 15 minute) dupa efort.
• In 10 minute de alergare aveti sansa de a elimina aproximativ 50% din acididul lactic instalat la nivelul fibrei musculare. Efectele de refacere, induse de activitatile usoare, efectuate postefort, sunt de metabolizare rapida a lactatului si transferul rapid de la dominanta simpatica la dominanta parasimpatica. Valoarea frecventei cardiace activata prin exercitiul fizic, in scopul accelerarii refacerii trebuie sa fie intre 120-140 batai/minut. Refacerea activa nu va dura mai mult de 60 minute.
• Acidul lactic provoaca doar o oboseala musculara dar nu si febra musculara. Cauza durerilor este distrugerea tesuturilor musculare prin solicitari excesive in timpul unui antrenament, aparand la nivelul fibrelor musculare rupturi datorita tensiunilor create in timpul exercitiilor fizice. Pentru unii, in functie de metabolismul propriu, sunt recomandate usoare alergari timp de maxim 30 min. imediat dupa ora de TAEBO, dupa pauze mari si inactivitate indelungata.
• Baile calde de plante efectuate dupa antrenament pe o perioada de maxim 15-20 minute au un efect antispastic si analgezic asupra musculaturii si efecte sedative si antidepresive pentru sistemul nervos. Deasemenea sunt recomandate sedintele de inot imediat dupa ora de taebo.
• Refacerea prin somn este o componenta foarte importanta din arsenalul de tehnici si mijloace de refacere. Efectele refacerii prin somn vor fi serios afectate si ineficiente in cazul supraantrenamentului, deprinderilor gresite de alimentatie precum si in cazul dopajului. Mecanismul refacerii la nivelul creierului, prin somn, va conduce la refacerea metabolica a celulelor cerebrale, indepartarea produselor metabolice acumulate, irigarea sanguina a creierului precum si eliberarea de sarcini. Cei care sufera de insomnii trebuie sa stie ca acestea, instalate intre orele 2-4 afecteaza cel mai grav refacerea. Somniferele sunt recomandate pentru oboseala nervoasa nu pentru oboseala musculara.Totodata importanta este si temperatura din dormitor; 18-20 grade Celsius. Temperaturile mai mici sau mai mari vor afecta somnul si implicit procesul de refacere. Daca tot discutam despre somn as dori sa va impartasesc cateva constatari ale oamenilor de stiinta care studiaza aceste fenomene. Agentul declansator al somnului, stimulat de intuneric, este melatonina. Calitatile psihomotrice afectate de refacerea incompleta, prin somn sunt coordonarea si latenta motrica. Ritmul optim de respiratie, pentru inducerea somnului este “inspir si expir” cu durate egale. In cazul insomniilor nici intr-un caz nu va plimbati agitati prin casa si respirati haotic. Procedeele hidroterapeutice, generatoare de somn sunt baie scurta si calda cu plante sau dusul scurt cu apa calda. Un masaj bland si superficial va va fi de mare folos in aceste cazuri.
• Principalii electroliti care se pierd prin transpiratie, in timpul efortului sunt sodiul si clorul. Printr-o hidratatare corespunzatoare dar si printr-o compesare prin sustinatoare de efort pe baza de compusi naturali veti avea sansa sa controlati aceste pierderi si contribui la o stare fizica generala buna. Oboseala dupa efortul de lunga durata se instaleaza datorita pierderii din continut a glucidelor. Aceste pierderi trebuie neaparat compensate.
• Supraantrenamentul si refacerea incompleta conduc uneori la o pierdere a poftei de mancare. O alimentatie sanatoasa presupune un continut caloric si proteic controlat. In special celor care tin cure de slabire combinate cu exercitii fizice le recomand sa consulte un nutritionist si sa se asigure ca dieta pe care o abordeaza nu dauneaza starii lor de sanatate.
• Elementul dominant in bauturile consumate intraefort, in sezonul cald trebuie sa fie sarea iar in sezonul rece zaharul. Foarte important de amintit cu toate ca foarte multi nu acorda importanta cuvenita este faptul ca trebuie compensata deshidratarea cu un consum suficient de apa. In apa gasim o compensare hidroelectrolitica a corpului dar si o compensare a unor pierderi de compusi din gama celor mai sus amintiti. Din aceasta cauza recomand cu caldura, apa sa fie plata (nici intr-un caz carbogazoasa) si la temperatura camerei. Bauturile necarbogazoase recunoscute pentru continutul lor compensator al compusilor care se pierd in cazul unui efort sustinut, de tipul Gatorade etc. sunt foarte indicate. Necesarul optim de apa, raportat la kg/corp este de 40 ml/kg/corp.
• Alimentele care contribuie la reducerea acidozei metabolice, instalata postefort sunt lactatele si fructele.
• Celor care obisnuiesc sa faca cate o sauna le recomand ca repaosul minim dupa efort inainte de a intra in sauna sa fie de minim 30 miunute dupa incheierea sedintei de exercitii fizice.
• Respiratia este un lucru foarte interesant. Daca a privi nu este acelasi lucru cu a te uita (dupa un proverb chinez), respiratia in timpul exercitiilor fizice este o mare necunoscuta pentru marea majoritate a practicantilor de exercitii fizice sub forma de aerobic, fitnes sau step – aerobic, confundand tragerea aerului in piept, indiferent ca este pe gura sau pe nas, oricand si oricum, …o respiratie. Ei bine in sporturile de tip anaerob (cazul TAEBO-ului), trebuie sa stiti ca nu veti reusi sa efectuati o respiratie completa si suficienta incercand sa inspirati pe nas si sa expirati pe gura pentru ca intensitatea exercitiilor, viteza de executie si ritmul va vor crea convulsii. De multe ori, nestiind aceste lucruri, vom respira haotic si insuficient asa cum anterior aratam. Tipul de respiratie pe care trebuie sa-l abordam este cel de tip abdominal ( se urmareste neridicarea umerilor si inspiratii profunde ci inspiratii scurte si sacadate cu marirea volumului plamanilor in partea de jos si folosirea muschilor abdominali). Inspiratia cat si expiratia sunt efectuate pe gura, expiratia fiind in „trepte” dupa modelul imprumutat din arte martiale. Aceasta poate fi in una sau mai multe trepte/timpi. Atentie! O respiratie corecta rezolva de multe ori cele mai mari probleme intr-un antrenament.
• Alegerea salii este o chestiune de timp. Daca de multe ori alegem sala situata cel mai aproape de casa unii mai au si alte criterii: conditii de dotare tehnica, volumul de aer, luminozitate, conditii de vestiar si dusuri etc. In cazul TAEBO-ului un rol hotarator in reusita tentativei noastre de a merge la sala dar si de a continua sa frecventam acele cursuri, este instructorul. Instructorul trebuie sa intruneasca cateva calitati de baza: sa stie sa-ti raspunda la intrebari pe intelesul tau, sa manifeste rabdare cu cei mai putin avansati, sa conceapa un antrenament in functie de nivelul participantilor, sa se faca usor inteles si bineinteles sa aibe ce arata si explica. Evitati salile unde persoane blazate numara si te privesc malitios. Un proverb japonez, care se refera la arte martiale in general, spune: „Nu este timp pierdut 3 ani din viata ta in cautarea unui maestru”. In TAEBO este tot asa.
• Folosirea greutatilor este permisa si chiar indicata. Mai nou, o serie de DVD-uri cu Billy Blanks care se adreseaza in special pregatirii soldatilor americani, pun accent pe folosirea ingreuierilor bratelor si picioarelor cu greutati. De multe ori acestea ofera o stare de disconfort fapt pentru care personal nu recomand acest tip de exercitii. Recomand in schimb exercitii efectuate cu gantere de greutati mici (cele mai bune sunt cele de 0.5 kg) urmand ca pe parcurs, odata cu imbunatatirea parametrilor fizici, sa treceti la greutati mai mari dar nici intrun caz mai mari de 2 kg la barbati si 1 kg la femei pentru intretinere. Pentru sportivii de performanta in functie de scopul antrenamentului si obiective, greutatea ganterilor va fi stabilita de antrenor.
• O stare generala sanatoasa si o conditie fizica buna sunt baza unei vieti active si sanatoase. A merge la sala sau a lucra exercitii fizice acasa trebuie sa devina o obisnuinta. Renuntarea sau sistemul de lucru “in salturi” nu este recomandata. De cele mai multe ori femeile merg la sala cu cateva luni inainte de concediu pentru a mai “da” jos cateva kilograme, ceea ce este un concept total nesanatos. “Nu am timp” este o scuza care de cele mai multe ori ascunde lenea. Treziti-va devreme si culcati-va tarziu. Conform conceptelor zen, cea mai mare parte din energie, o primim de la lumina solara. De cat timp un ati mai ascultat linistea ? Plimbarile ca si exercitiile in aer liber refac de multe ori sistemele noastre “cazute“ dupa o zi de munca. Cultivati-va spiritul prin arte martiale si TAEBO.
• Revenirea dupa efort este la fel de importanta ca si efortul in sine. Nu plecati de la sala mai obosite decat ati venit. Un kata de respiratie, exercitii de stretching sau de gimnastica Pilates sunt recomandate dupa antrenament.
• Alimentatia corespunzatoare si hidratarea suficienta sunt conditii de baza in timpul unui curs de TAEBO. Daca doriti sa slabiti, neaparat consultati un specialist, pentru a va recomanda cea mai buna solutie. Daca doriti sa obtineti tonifiere echilibrati consumul caloric cu o alimentatie sanatoasa si rationala. De obicei suntem ceea ce mancam spune un proverb. Atentie ce mancati !
Constatari personale
Acest sistem de exerciti fizice este extrem de practic si folositor atat practicantilor de arte martiale cat si persoanelor care abordeaza aceste tehnici pentru intretinere. In afara de usurinta cu care pot fi executate datorita specificului, se pot dezvolta rezistenta in regim de viteza, forta in regim de viteza dar si rezistenta in regim de forta. Totodata se poate lucra pentru dezvoltarea indemanarii, maiestriei si mobilitatii, fiind foarte usor de implementat ca sistem de exercitii si combinatii necesar in artele martiale de toate tipurile.
Antrenamentele cu sportivii de performanta care credeau ca au o conditie fizica foarte buna au spulberat acest mit chiar de la prima sedinta. In special pentru sporturile de tip anaerob.
Daca unii barbati nici nu concep sa abordeze acest tip de exercitii, ei bine, va garantez ca acestea sunt o adevarat provocare. Complexitatea antrenamentelor si varietatea de exercitii va acorda sansa de a va mentine intr-o conditie fizica buna cu doar doua antrenamente pe saptamana a cate 60 min. Dupa ce iesiti de la birou, nu uitati sa va opriti la sala. In afara de faptul ca aveti posibilitatea sa va petreceti timpul constructiv si placut aveti si ocazia sa va mai si socializati.
Incercam pe cat posibil ca o data pe luna sa oragnizam cate o drumetie montana care cuprinde si antrenamente in aer liber. Daca sunteti pasionat de natura si de iesiri cu rucsacul in spate cu siguranta o sa va simtiti excelent.
…si nu uitati : mancati ponderat si cititi mult!
de Constantin Caliman 5 dan karate traditional
Leave a Comment