Chelsea Club Bucuresti efectueaza inscrieri si selectii pentru grupe de karate traditional shotokan fudokan, copii cu varste cuprinse intre 5-10 ani, 10-18 ani si peste 18 ani, pentru initiere si performanta.
Antrenamente in fiecare zi de luni, miercuri si vineri intre 19.00-20.00 pentru copii cu varste intre 5-10 ani si 19.30-21.00 avansati si initiere persoane > 10 ani, la sala de sport a Scolii Generale 79 (zona Unirii).
Informatii la tel: 0747016106
Karate Traditional- Educatie prin Sport!
DOJO
Este mai mult decat o sala de antrenament. Este locul in care te antrenezi si iti desvarsesti educatia. Aici te slefuiesti mental si spiritual. Este locul in care vii la fiecare antrenament, golindu-ti mintea „pentru a primi invatatura”.
La fiecare antrenament vei avea la tine o bucata de panza din bumbac, cu care vei incepe antrenamentul, prin a sterge suprafata de antrenament. Chiar daca nu este murdara, acest lucru este necesar a se executa, pentru a uniformiza simbolic clasa, indiferent de varsta sau pozitia sociala a practicantilor.
Cei care nu cunosc eticheta, in special kohaii (incepatorii) sau cei superficiali in abordare a karate-ului, dau cuvantului dojo, intelesul vulgar al unei sali de antrenament. Etimologic dojo înseamnă „locul unde se studiază calea”. Intrarea în dojo semnifică trecerea într-o altă lume unde principii ca „Tsuki no kokoro” (Spiritul ca luna) au o insemnatate aparte iar bushido trebuie sa fie codul nostru de zi cu zi.
Dojo-urile traditional japoneze, in special cele de kendo, sunt in totalitate din lemn si respecta arhitectura traditionala. Dojo-urile din tara noastra sunt sali de sport de la scoli si licee sau universitati. Unii isi doresc enorm aparitia unui dojo adevarat in tara noastra. Aceasta va asigur ca este doar o chestiune de timp.
Dojo este organizat după axele sale faţă-spate (kamiza–shimoza) şi laterale (joseki-shimoseki).
Fiecare loc din încăpere are o semnificaţie.
Termenii descrişi mai jos nu definesc pereţii unei încăperi, ci laturile delimitate de spaţiul de practică din fiecare dojo.
Kamiza
Este „locul de onoare” sau („acolo unde se aşează zeii”). Pe aceasta latura se găseşte în general portretul lui Gichin Funakoshi, emblema dojo-ului, o caligrafie, un aranjament floral (ikebana) sau chiar un altar shinto (神道).
În timpul ceremonialului de salut de la începutul şi de la sfârşitul lecţiei, instructorul se întoarce impreuna cu elevii, cu faţa la kamiza si isi arata respectul fata de stramosi, pentru maestrii care nu mai sunt in viata.
Shimoza
Termenul shimo este un alt mod de citire a ideogramei shita care înseamnă „dedesubt”, „inferior”. Este vorba despre partea din dojo rezervată elevilor pentru saluturile de la începutul şi de la sfârşitul şedinţei, precum şi explicaţiilor şi demonstraţiilor.
Joseki
Literal „scaunul superior”. Jo în acest caz este alt mod de citire al ideogramei ue, care înseamnă „deasupra”, „superior”, „de cea mai bună calitate”. Este vorba de locul aflat în dreapta kamiza, locul de onoare în care stau oaspeţii importanţi si gradele superioare.
Elevii, în timpul salutului de la începutul şi de la sfârşitul şedinţei, se aliniază pe shimoza şi lasă locurile mai apropiate de joseki pentru sempai (cei mai avansaţi în grad şi/sau mai vechi).
Aceasta are la origine o realitate istorică: în dojo-urile medievale intrarea făcându-se pe la joseki, cei mai avansaţi erau capabili să-i protejeze pe cei mai puţin experimentaţi în cazul unui atac inopinat.
Shimoseki
Literal „scaunul inferior”, este partea din stânga kamiza. Acest loc e cel mai puţin semnificativ al unui dojo. Kohai (începătorii), în timpul salutului de la începutul şi de la sfârşitul şedinţei, se aliniază pe shimoza în partea shimoseki, pentru motivele istorice de securitate mai sus mentionate.
Pentru mai multe informatii si o viata sanatoasa, va astept in Dojo!
Arigato Gozaimass!
Leave a Comment