De foarte multe ori intalnim pilatesul ca un concept de exercitii rafinat care contribuie la tonifierea musculara, dezvoltarea calitatilor motrice si intretinerea unei stari generale bune cu rezultate in conturarea unui fizic de invidiat.
Nimic din ceea ce am redat mai sus nu este un neadevar.
Ceea ce foarte putini stiu este faptul ca acest concept a fost promovat de Joseph Hubert Pilates, cetatean de origine germana care a trait intre anii 1881-1967 si care a ajuns în 1912 in Anglia , unde a lucrat ca instructor de auto-aparare pentru detectivii de la Scotland Yard.
La inceput a fost boxer apoi si-a castigat existenta din prestarile sale la circul din Londra. Acesta, avea o conditie fizica de invidiat uimind prin mobilitatea, elasticiatatea, forta si rezistenta fizica, lucruri care la acele timpuri erau calitati ce nu puteau fi trecute cu vederea usor.
La izbucnirea primului razboi mondial, Joe a fost tratat ca marea majoritate a cetatenilor de origine germana si instalat intr-o tabara speciala. Avand foarte mult timp la dispozitie in aceasta perioada, Joe a reusit sa promoveze rafinatele sale idei şi a initiat si alti colegi de ai sai în practicarea acestui sistem de exerciţii.
O epidemie de gripă a lovit Anglia în 1918. Aceasta ucidea la acea vreme mii de oameni. Dintre practicantii exercitiilor promovate de Joe Pilates nu moare nici macar unul singur. Specialistii acelor vremi in materie de medicina sunt convinsi, urmare a acestui fapt, de eficienta acestui sistem de exercitii care va fi dezvoltat in timp.
Dupa eliberare, Joe s-a intors in Germania. Metoda sa a fost foarte rapid preluata si aplicata ca metoda de pregatire la scolile de dans. Rudolf von Laban si Hanya Holm au adoptat multe dintre exerciţiile lui Joe. Primul a pus bazele dansului sportiv in Germania iar Hanya a dezvoltat ceea ce astazi este cunoscut ca „Holm Tehnica” in acest domeniu. Dezvoltarea puterii militare germane nu avea sa treaca cu vederea aceasta forma de dezvoltare fizica, Joe Pilates fiind abordat pentru a pregati tinerii recruti in acest sens.
Acesta, prefera insa sa paraseasca Germania si astfel in 1926, Joe emigreaza în Statele Unite. În timpul calatoriei spre pamantul fagaduintei o intalneste pe Clara, care-i va deveni mai tarziu sotie. Joe şi Clara deschid un studio care se vrea mai degraba o sala de fitness in New York, loc in care se va preda dans si balet.
Tineretea sa a fost marcata de cateva afectiuni in urma carora a fost obligat sa practice o gimnastica de intretinere si sa « inventeze » practic exercitii. Chiar el spunea ca rahitismul si afectiunile de care a suferit au fost tratate prin…gimnastica. Conceptul sau are la baza dezvoltarea musculaturii abdominale si a muschilor spatelui. Pe aceasta linie, in vederea recuperarii bolnavilor cu afectiuni diverse care sunt imobilizati la pat, dezvolta mai apoi in USA o serie de aparate de gimnastica pe scheletul de plecare a unui pat, pe care le promoveaza in cadrul spitalelor si bineinteles ca are un mare succes.
Pe http://www.pilatesinsight.com/pilates-equipment/pilates-cadillac.aspx puteti vedea unele echipamente concepute de Joseph Hubert Pilates.
In 1945 Joseph Pilates publica lucrarea sa “Return to Life Through Contrology” ceea ce ar insemna “Revenirea la viata prin contrology”, care descrie folosofia exercitiilor sale intr-un numar de 34 de seturi atent descrise. Prin contrology Joe intelegea coordonarea mintii, corpului si spiritului odata cu respiratia. Practicantii de karate traditional inteleg cel mai bine acest principiu care de fapt sta la baza acestui sistem educational.
In aceasta perioada multi dintre elevii sai deschid alte centre de gimnastica de tip pilates si astfel se pun bazele unui concept in plina dezvoltare.
Până la începutul anilor 1960, Joe si Clara dezvolta acest concept de asa maniera incat foarte multa lume devine adepta acestor tipuri de exercitii dar in paralel acest succes este observat si de profesionisti. In acest sens se pun bazele colaborarii in vederea pregatirii multor dansatori. Studioul lor era situat in imediata apropiere a centrului “New York City Ballet”. Printre clientii lor se numara nume sonore ca Martha Graham si George Balanchine.
New York Herald Tribune prezinta intr-una din aparitiile sale din 1964 un amplu material in care arata ca “din ce in ce mai multi studenti practica aceasta forma de exercitii de gimnastica combinata cu exercitii de respiratie”.
Joe Pilates a continuat sa pregateasca cliecti pana la moartea sa la varsta de 87 de ani in 1967. In 1970 Pilatesul a fost descoperit ca si concept de catre vedetele de la Hollywood prin intermediul lui Ron Fletcher care avea un studio in Beverly Hills. Cand marile staruri au inceput sa practice acest sistem de exercitii mass media acontribuit la promovarea acestui concept fara sa vrea facand din aceasta o mare afacere. Astazi, aproximativ 10 miloane de americani practica pilates si numarul acestora este in crestere.
Asa cum aratam mai sus aceste exercitii au ca baza de plecare dezvoltarea musculaturii abdominale si a muschilor spatelui. Totodata Joe si-a dat seama in timp ca la nivelul abdomenului regasim “miezul energetic al corpului” cum el l-a denumit. Nu stiu care erau cunostintele lui in domeniul artelor martiale dar cu siguranta acest concept este similar cu cel din artele martiale. Daca consideram ca artele martiale erau o mare necunocuta la inceputul secolului putem usor deduce ca principiile promovate de Pilates prin anii 1920-1930 nu aveau la baza conostinte din acest domeniu.
Zenul, artele martiale si yoga apar mult mai tarziu in cultura europena si nordamericana. In aceste sisteme ideologice, intalnim conceptul de ki (energie). Se spune ca, centrul energetic al corpului este localizat undeva in zona abdominala la o distanta de 2 degete mai jos de ombilic si in interior o adancime de un deget aratator. Noi, practicantii de arte martiale japoneze, denumim acest loc – hara tanden. Combinat cu alt punct energetic situat la nivelul capului (kami tanden) si care tine mai mult de energia mentala si nivelul de “determinare” si implicare al fiecaruia in efectuarea unui exercitiu, obtinem maximul de energie pe care corpul nostru il poate dezvolta. Dezvoltarea musculaturii abdominale si cea a spatelui combinata cu exercitii specifice de respiratie contribuie la o stare generala de sanatate buna.
Conceptul lui Pilates presupune exercitii lente de gimnastica specifica care contribuie la dezvoltarea si intretinerea musculaturii. In timp, acestea, au fost dezvoltate si perfectionate ajungandu-se la combinatii mai complexe. In acelasi timp Joe a dezvoltat o serie de aparate specifice care vor contribui la recuperarea pacientilor suferinzi sau care au avut interventii chirurgicale. Cu acestea, Joe Pilates, dezvolta o serie de seturi de exercitii specifice fiecarui caz in parte. Metoda in sine a prins contur si s-a dezvoltat in timp, ajungandu-se la ceea ce denumim astazi “fenomenul pilates”.
In cadrul sedintelor nostre de taebo folosim cateva seturi de exercitii de tipul celor promovate de Joe Pilates in vederea tonifierii si dezvoltarii musculaturii intregului corp. Totodata la sfarsitul fiecarei sedinte, in vederea revenirii corpului dupa efort, efectuam alte serii de exercitii care au la baza conceptul promovat de Joe Pilates. Acestea contribuie la dezvoltarea mobilitatii/flexibilitatii, a circulatiei sangvine castigand forta si o postura/tinuta corecta si sanatoasa.
Marele castig prin practicarea acestor exercitii nu trebuie cautat in pierderea din greutate care este un concept total nesanatos in anumite conditii. Marea majoritate dintre noi, stam cate 8-10 ore pe zi la birou, intr-o postura mai mult sau mai putin corecta, cu un telefon lipit intre umar si ureche si bineinteles cu ochii in calculator. Sedintele de pilates si taebo predate de mine, au la baza principiile din karate-ul traditional, din a carui practica (de 24 de ani) am putut desprinde cateva avantaje. Mult mai important decat scaderea in greutate ar trebui sa fie pentru noi starea generala de sanatate si educatia specifica mentinerii starii generale de sanatate in parametri normali. Am observat in timp ca aceasta, poate fi usor controlata daca avem o cultura a intretinerii corpului, a mintii si a spiritului.
Celor care stau foarte mult la birou si nu numai, le recomand cu caldura, minim 2-3 sedinte de karate traditional sau taebo pe saptamana. In ambele forme regasiti si elemente de pilates. Marea majoritate a femeilor (pentru ca nu numai ele vin la sala..avem si multi barbati) cauta o sala cand kilogramele ..dau navala si nu mai pot fi controlate sau vine vara si trebuie sa mergem la mare. Acest sistem « convulsiv » de a aborda miscarea si exercitiile fizice este total nesanatos. Cultura intretinerii fizice presupune continuitate si automat un abonament la sala. Asa cum aratam si in alte materiale un putem face acasa ceea ce putem face la sala din mai multe motive. Sunt adeptul metodei individuale de lucru dupa dvd-uri sau casete numai in momentul in care din motive diverse nu putem merge la o sala. Atat in aceste sedinte individuale cat si la birou sau in in oricare alta parte cultura dvs fizica, trebuie sa aibe la baza, urmatoarele principii : alinierea in plan vertical a urechilor, umerilor si soldurilor in momentul in care stati pe scaun sau cu a calcaielor cand stati in picioare, tragerea cefei inspre inapoi si usor a barbiei inspre piept, scoaterea pieptului spre inainte si unirea omoplatilor, muschii abdominali usor incordati si trasi spre interior. Desi par lucruri usor de facut va garantez ca nu este tocmai asa.
Totodata trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte foarte importante fara de care aceste « mici detalii » nu ar avea nici un efect. Corpul nostru dezvolta o cantitate de energie mai mare sau mai mica. Ceea ce este important trebuie inteles de la inceput : nebanuite sunt resursele noastre energetice. Din pacate foarte multi dintre noi nu stim sa ne folosim energia si nici nu ne chinuim sa intelegem acest fenomen. O stare generala buna presupune o stare energetica corecta ca flux. Se spune ca energia noastra este un flux care cuprinde/invaluie coloana si isi are originea in ceea ce denumeam anterior hara tanden. O pozitie incorecta a coloanei vertebrale atrage dupa sine o diminuare a intensitatii acestui flux energetic si anomalii in functiile noastre de baza. Totodata ganditi-va ca, o pozitie incorecta a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori curbata spre inainte atrage dupa sine o compresie a organelor interne care in acest caz nu pot avea un regim de lucru corect. La nivelul creierului mic, in zona cefei, usor deasupra zonei cervicale, intalnim ceea ce este denumit centrul respiratiei in termenii folositi in karate-ul traditional. Acest principiu are la baza explicatia stiintifica a localizarii nervului pneumogastric (X).
Nervul pneumogastric sau nervul vag, este cel mai lung dintre nervii cranieni. El porneste din bulbul rahidian (parte a trunchiului cerebral) si inerveaza, prin fibrele sale voluntare, o parte a valului palatin si faringele, precum si prin fibrele sale vegetative, traheea, plamanii, esofagul, inima, ficatul si o mare parte a aparatului digestiv. Este nervul principal al partii parasimpatice a sistemului nervos vegetativ care comanda viscerele. Acest nerv, concomitent senzitiv si motor, este capabil sa elibereze acetilcolina, care provoaca o contractie a bronhiilor sau o incetinire a batailor inimii. El poate, de asemenea, sa creasca secretiile gastrice si pancreatice, poate actiona asupra veziculei biliare, poate controla variatiile vocii, poate interveni in deglutitie (el asigura in parte motricitatea faringelui si a valului palatin), in tuse, in stranut si in peristaltism (miscarile organelor cavitare, in particular cele ale intestinului). Constientul autocontrol al acestui centru al respiratiei va conduce la o postura sanatoasa si o stare generala buna in mare parte a timpului.
O sa va puneti pe buna dreptate intrebarea: Cum pot controla permanent acest lucru?. Ei bine, totul tine de educatie in timp. De fiecare data cand va surprindeti in alta stare decat cea normala descrisa anterior, duceti barbia in piept si aliniati in plan vertical urechea cu celelalte repere date.
O foarte mare importanta o are deasemenea nivelul de determinare prin care dvs ca entitate spirituala va propuneti sa reusiti sa duceti la capat unul sau mai multe proiecte. Atentia distributiva, selectia, analiza comparativa si determinarea rapida a prioritatilor sunt elemente in reusita unui proiect fara de care suscesul are de suferit. O postura sanatoasa ca cea descrisa mai sus trebuie combinata neaparat cu alte elemente determinante cum ar fi…banala privire. Principiul de enzo no mitsuke trebuie exersat permanent. Acesta presupune ca privirea dvs sa porneasca din fundul capului, sa aibe o vedere generala si penetranta iar in cazul in care priviti un interlocutor, privirea sa intre prin ochii lui, sa coboare pe trahee pana la nivelul harei tanden, si sa-l fixati ca si cum ati folosi privirea ca un carlig.
Nu de neglijat este respiratia. Aceasta poate fi de mai multe feluri in functie de intensitatea efortului. Ganditi-va ca pentru a arunca o minge de baschet la un cos aveti nevoie o forta de aproximativ de 4,95 newtoni. Acelasi efort va este necesar sa duceti de 4-5 ori un pahar cu apa la gura. Ce este important trebuie stiut ca la nivelul de efort fizic efectuat la un birou, tipul de repiratie cel mai intalnit este inspiratie si expiratie nazala. Este acest tip de respiratie cel mai indicat?
Pentru mai multe informatii va steptam la sala.