Dupa cel de-al doilea razboi mondial influenta tipului de viata occidental a pus stapanire pe societatea japoneza. Acest fenomen s-a resimtit si in karate. Majoritatea maestrilor tineri au insistat infiintarea de federatii sportive si organizatii dupa modelul occidental si karate-ul si-a inceput ascensiunea in lumea sporturilor.
Competitiile de karate au cerut insa si regulamente sportive. Ajunsi in acest punct pionierii karate-ului sportiv japonez au trebuit sa excluda multe tehnici traditionale care ar fi fost prea periculoase intr-o competitie si sa introduca noi metode de antrenament care sa mareasca randamentul in favoarea tehnicilor permise care aduc “puncte” intr-o competitie sportiva.
Tehnici de lovire a anumitor puncte vitale, lupta la sol, tehnicile articulare si majoritatea tehnicilor de proiectare au disparut din antrenamentul sportiv.
Pana si katas-urile traditionale s-au modificat si si-au schimbat definitiv scopul initial ajungand in punctul in care partea teatrala, de «show» devine singura prioritate.
Cu toate acestea insa au existat maestri care au negat acest trend si maestri care au cautat o simbioza intre Budo si karate-ul sportiv. Printre cei care au incercat apropierea sportului de Budo a fost si Sosai Oyama Masutatsu care a pus bazele stilului Kyokushinkai.
Multi fosti practicanti de Kyokushin au mers insa mai departe si au extins lupta si la sol incluzand in antrenamentul lor si strangularile si tehnicile articulare. Preferintele pentru un anumit tip de lupta au stabilit diferente intre noile stiluri, insa o origine comuna este usor de recunoscut. Astfel au aparut Ashihara Karate, Seidokan, Shidokan, Oyama Karate, Dai Do Juku, Shinkyokushin, Kyokushin Budokai, si lista mai poate continua.
De la inceputul sec. XXI se observa aceasta tendinta si la alte stiluri asa-zise traditionale si numaurl adeptilor creste constant.
Sei Budokai Karate este o astfel de simbioza care ofera practicantului atat calea catre o cariera sportiva (de ex: competitii de Sei Budokai, K-1, Kudo, MMA, etc ) cat si posibilitatea practicarii unei arte martiale pana la varste foarte inaintate. De asemenea deosebit de important si deloc de neglijat este aspectul unui sistem de autoaparare deosebit de eficient care este bine reprezentat in antrenamentul de Sei Budokai Karate.